Open Access & Copyright

Trouw aan de doelstelling om wetenschappelijke kennis te verspreiden en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen, faciliteert Universitaire Pers Leuven Open Acces en biedt twee modellen/wegen naar Open Access: de 'green road' en de 'golden road'. 

De 'groene weg' naar Open Access is de meest 'democratische' manier. Auteurs van bijdragen, hoofdstukken of artikelen mogen het pdf-bestand van hun bijdrage (in de lay-out van de publicatie) archiveren op hun persoonlijke website onmiddellijk na publicatie. Lees meer over ons OA beleid hieronder.

Bij het 'golden road' scenario verschijnt het boek volledig in Open Access vanaf de eerste dag van publicatie. Auteurs die dit model kiezen, beschikken over een subsidie ​​waarmee de productie van het boek wordt gefinancierd. Bij verschijning wordt de Open Access editie beschikbaar gemaakt via OAPEN Library. Naast deze gratis online publicatie die kan gedownload worden, bieden wij de lezers ook de mogelijkheid om een ​​papieren versie te kopen tegen een lage prijs.
 
Sinds 2015 publiceerden we twee boeken volledig in Open Acces.
 
Beide publicaties werden gefinancierd door een Europese subsidie, werden wereldwijd gedownload in 84 landen, en worden door de European Research Council beschouwd als 'Best Practices'.

Voor alle vragen over ons OA-beleid, auteurs- en vertaalrechten, contacteer uitgever [at] upl [dot] be.